Friday, September 20, 2019

NET FIRST PAPER QUESTIONS WITH ANSWERS

. Teaching Aptitude

1. Which one of the following is the main objective of teaching?

(A) To give information related to the syllabus.

(B) To develop thinking power of students.

(C) To dictate notes to students.

(D) To prepare students to pass the examination.

Answer: (B)

 

2. Which one of the following is a good method of teaching?

(A) Lecture and Dictation

(B) Seminar and Project.

(C) Seminar and Dictation.

(D) Dictation and Assignment

Answer:  (B)

 

3. Teacher uses teaching aids for

(A) Making teaching interesting.

(B) Making teaching within understanding level of students.

(C) Making students attentive.

(D) The sake of its use.

Answer:  (B)

 

4. Effectiveness of teaching depends on

(A) Qualification of teacher.

(B) Personality of teacher.

(C) Handwriting of teacher.

(D) Subject understanding of teacher.

Answer:  (D)

 

5. Which of the following is not characteristic of a good question paper ?

(A) Objectivity.

(B) Subjectivity.

(C) No use of vague words.

(D) Reliable.

Answer:  (B)

 

II. Research Aptitude

1. A researcher is generally expected to:

(A) Study of existing literature in a field.

(B) Generate new principles and theories.

(C) Synthesize the ideas given by others.

(D) Evaluate the findings of a study.

Answer:  (B)

 

2. One of the essential characteristics of research is:

(A) Replicability.

(B) Generalizability.

(C) Usability.

(D) Objectivity.

Answer:  (D)

 

3. The Government of India conducts Census after every 10 years. The method of research used in this process is:

(A) Case study.

(B) Developmental.

(C) Survey.

(D) Experimental.

Answer:  (C)

 

4. An academic association assembled at one place to discuss the progress of its work and future plans. Such an assembly is known as a :

(A) Conference.

(B) Seminar.

(C) Workshop.

(D) Symposium.

Answer:  (A)

 

5. An investigator studied the census data for a given area and prepared a write-up based on them. Such a write-up is called:

(A) Research paper.

(B) Article.

(C) Thesis.

(D) Research report.

Answer:  (B)

 

III. Reading Comprehension

Read the following passage and answer the question Nos. 1 to 5.

The Constitution guarantess every citizen the fundamental right to equality. Yet after 50 years of independence, just one perusal of the female infant mortality figures, the literacy rates and the employment opportunities for women is sufficient evidence that discrimination exists. Almost predictably, this gender, bias is evident in our political system as well. In the 13th Lok Sabha, there were only 43 women MPs out of total of 543; it is not a surprising figure, for never has women's representation in Parliament been more than 10 per cent.

            Historically, the manifestos of major political parties have always encouraged womens participation. It has been merely a charade. So, women's organizations, denied a place on merit, opted for the last resort; a reservation of seats for women in parliament and State Assemblies. Parties, which look at everything with a vote bank in mind, seemed to endorse this. Alas, this too was a mirage.

But there is another aspect also. At a time when caste is the trump card, some politicians want the bill to include further quotas for women from among minorities and backward castes. There is more to it. A survey shows that there is a general antipathy towards the bill.

It is actually a classic case of doublespeak: in public, politicians were endorsing women's reservation but in the backrooms of parliament, they were busy sabotaging it. The reasons are clear: Men just don's want to vacate their seats of power.

 

1. The problem raised in the passage reflects badly on our:

(A) Political system.

(B) Social behaviour.

(C) Individual behaviour.

(D) Behaviour of a group of people.

Answer: (B)

 

2. According to the passage, political parties have mostly in mind:

(A) Economic prosperity.

(B) Vote bank.

(C) People' welfare.

(D) patriotism.

Answer: (B)

 

3. "Trump Card" means:

(A) Trying to move a dead horse.

(B) Playing the card cautiously.

(C) Sabotaging all the moves by others.

(D) Making the final jolt for success.

Answer: (D)

 

4. The sentence "Men just don't want to vacate their seats of power" implies:

(A) Lust for power.

(B) Desire to serve the nation.

(C) Conviction in one's own political abilities.

(D) Political corruption.

Answer: (A)

 

5. What is the percentage of women in the Lok Sabha:

(A) 10.

(B) 7.91.

(C) 43.

(D) 9.1.

Answer: (B)

 

IV. Communication

1. Informal communication network within the organization is known as:

(A) Interpersonal communication.

(B) Intrapersonal Communication.

(C) Mass Communication.

(D) Grapevine Communication.

Answer: (D)

 

2. TV Channel launched for covering only Engineering and Technology subjects is known as:

(A) Gyan Darshan.

(B) Vyas.

(C) Eklavya.

(D) Kisan.

Answer: (C)

 

3. In which state the maximum number of periodicals are brought out for public information:

(A) Uttar Pradesh.

(B) Tamil Nadu.

(C) Kerala.

(D) Punjab.

Answer: (C)

 

4. The main objective of public broadcasting system i.e. Prasar Bharti is:

(A) Inform, Entertainment & Education.

(B) Entertain, Information & Interaction.

(C) Educate, Interact & entertain.

(D) Entertainment only.

Answer: (A)

 

5. The competency of an effective communicator can be judged on the basis of :

(A) Personality of communicator.

(B) Experience in the field.

(C) Interactivity with target audience.

(D) Meeting the needs of traget audience.

Answer: (D)

No comments:

Post a Comment

Workshop on Research Methodology,Academic Writing and Publishing

Research Methodology, Academic Writing and Publishing in English –  A One Month Online Workshop-cum-Certificate Course As part of a slew of ...