Wednesday, July 15, 2020

2013 DEC PAPER NET ENGLISH LITERATURE

2013 December UGC NET Solved Question Paper in English Paper 3

1. In which of the following novels Harikatha is strategically used as a medium of ‘consciousness raising’?

(A) Waiting for the Mahatma

(B) The Serpent and the Rope

(C) A Bend in the Ganges

(D) Kanthapura

Answer: (D)

 

2. Identify the text in the following list which offers a fictionalized survey of English Literature from Elizabethan times to 1928:

(A) E.M. Forster, the Eternal Moment

(B) Virginia Woolf, Orlando

(C) Robert Graves, Goodbye to All That

(D) David Jones, In Parenthesis

Answer: (B)

 

3. Match List – I with List – II according to the code given below:

List – I                                    List – II

i. John Ruskin                         1. London Labour and the London Poor

ii. Henry Mayhew                   2. The Golden Bough

iii. Sir Charles Lyell                3. Unto The Last

iv. Sir James George Frazer    4. The Principles of Geology

Codes:

i           ii          iii         iv

(A)       3          2          1          4

(B)       2          1          3          4

(C)       2          3          4          1

(D)       3          1          4          2

Answer: (D)

 

4. Which of the following poems DOES NOT begin in the first person pronoun?

(A) Shelley’s “Adonais”

(B) Byron’s “Don Juan”

(C) Keats’s “Lamia”

(D) Coleridge’s ‘The Aeolian Harp’

Answer: (C)

 

5. In his Anatomy of Melancholy Robert Burton proposes the following two principal kinds:

I. Love

II. Death

III. Spiritual

IV. Religious

The correct combination according to the code is:

(A) I and II are correct.

(B) I and III are correct.

(C) I and IV are correct.

(D) II and IV are correct.

Answer: (C)

 

6. Listed below are some English journals widely read by professionals: Screen, Critical Quarterly, Review of English, Wasafiri. One of the above founded by C.B. Cox, and now being edited by Colin MacCabe, carries not only critical and scholarly essays in English Studies but reviews film, culture, language and contemporary political issues. Identify the journal:

(A) Wasafiri

(B) Screen

(C) Critical Quarterly

(D) Review of English Studies

Answer: (C)

 

7. In Marvell’s “A Dialogue between Soul and Body”, who/which of the following has the last word?

(A) Body

(B) God

(C) Soul

(D) Satan

Answer: (A)

 

8. In Blake’s poem “A Poison Tree” the speaker’s anger grows and becomes ________.

(A) A cherry

(B) An apple

(C) An orange

(D) A rose

Answer: (B)

 

9. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R):

Assertion (A): For deconstructive critics how human beings read and interpret signs they receive will determine their modes of knowing and being, whether those signs come in the form of literary texts or bank statements.

Reason (R): The fact of the matter is that human beings use signs to function in the world and are always likely to do so.

In the context of the two statements, which one of the following is correct?

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

10. Ian McEwan’s Saturday spans one day in the life of

(A) A divorce lawyer

(B) An ageing pianist

(C) A London neurosurgeon

(D) A famous poetwww.netugc.com

Answer: (C)

11. “Open Forum” as applied to poetry, is the same as ________. It is poetry that is not written according to traditional fixed patterns. (Fill up)

(A) Blank verse

(B) Concrete poetry

(C) L = A = N = G = U = A = G = E poetry

(D) Free verse

Answer: (D)

 

12. The author of the book observes “I have attempted, through the medium of biography, to present some Victorian visions to the modern eye”. The four main characters in this book are Cardinal Manning, Florence Nightingale, Dr. Arnold and General Gordon. Who is this author?

(A) Mathew Arnold

(B) Robert Browning

(C) Lytton Strachey

(D) Oscar Wilde

Answer: (C)

 

13. In his attack delivered on the theatre in A Short View of the Immorality and Profaneness of the English Stage, Jeremy Collier specially arraigned ______ and _______.

(A) Congreve and Vanbrugh

(B) Farquhar and Vanbrugh

(C) Wycherley and Farquhar

(D) Congreve and Etherege

Answer: (A)

 

14. I.A. Richards’ Practical Criticism (1929) inaugurated a new phase in the history of English critical thought. What was this book’s subtitle?

(A) Studies in Poetry

(B) A Study in Literary Judgement

(C) Essays and Studies

(D) A Theoretical Guide

Answer: (B)

 

15. Which of the following arrangements is in the correct chronological sequence?

(A) The Castle of Otranto – Melmoth the Wanderer – The Monk – The Mysteries of Udolpho

(B) The Castle of Otranto – The Mysteries of Udolpho – The Monk – Melmoth the Wanderer

(C) The Mysteries of Udolpho – The Castle of Otranto – The Monk – Melmoth the Wanderer

(D) Melmoth the Wanderer – The Castle of Otranto – The Mysteries of Udolpho – The Monk

Answer: (B)

 

No comments:

Post a Comment

Workshop on Research Methodology,Academic Writing and Publishing

Research Methodology, Academic Writing and Publishing in English –  A One Month Online Workshop-cum-Certificate Course As part of a slew of ...