Sunday, July 25, 2021

76 MCQS ON LINGUISTICS FOR NET ENGLISH LITERATURE by Dr Mukesh Kumar Pareek

 76 Linguistics mcqs for NET English Literature
🎯Dr Mukesh Kumar Pareek
🎯15 NET/3 JRF/2M.Phil
🎯Expert of Experts
🎯Call 9828402032 for best and highly Researched descriptive and objective type study material

1.The classification of vowels into half__close vowels and half__open vowels is based on ________________?
[A] The position of the lips
[B] The part of the tongue that is raised
[C] The height to which the tongue is raised
[D] All the above
Answer: The height to which the tongue is raised

2 Which among the following are bilabial plosive sounds in English?
[A] /p/ & /b/
[B] /m/ & /v/
[C] /t/ &/d/
[D] /k/ & /g/
Answer: /p/ & /b/
3 The /p/ in ‘top__most’ is a ______________?
[A] Bilabial plosion
[B] Alveolar plosion
[C] Nasal plosion
[D] Incomplete plosion.
Answer: Nasal plosion
🎯Dr Mukesh Kumar Pareek
🎯15 NET/3 JRF/2M.Phil
🎯Expert of Experts
🎯Call 9828402032 for best and highly Researched descriptive and objective type study material

4 The /d/ in ‘middle’ is an instance of __________________?
[A] Lateral plosion
[B] Alveolar plosion
[C] Nasal plosion
[D] Incomplete plosion
Answer: Lateral plosion
5 ______________________is a processes of word formation wherein new words are coined by combining the segments of two different existing words?
[A] Compounding
[B] Portmanteau
[C] Derivation
[D] Backformation
Answer: Portmanteau
6 ______________involves a different analysis of the structure of the word by attaching a consonant at the end of a word or a vowel at the beginning of the next word ?
[A] Portmanteau
[B] Onomatopoeia
[C] Clipping
[D] Met analysis
Answer: Met analysis
🎯Dr Mukesh Kumar Pareek
🎯15 NET/3 JRF/2M.Phil
🎯Expert of Experts
🎯Call 9828402032 for best and highly Researched descriptive and objective type study material
7 _____________________is a processes of word formation whereby new words are formed by subtracting a root by deleting final syllable which is misunderstood as a suffix?
[A] Compounding
[B] Portmanteau
[C] Derivation
[D] Backformation.
Answer: Backformation.
8 Words such as ‘smog’ and ‘motel’ are instances of ____________?
[A] Compounding
[B] Portmanteau
[C] Derivation
[D] Backformation
Answer: Portmanteau
9 Words such as ‘edit’ and ‘house__keep’ are instances of ____________?
[A] Compounding
[B] Portmanteau
[C] Derivation
[D] Backformation
Answer: Backformation
10 Words such as ‘UNESCO’ and ‘RADAR’ are instances of ____________?
[A] Compounding
[B] Acronym
[C] Re__duplicates
[D] Conversion
Answer: Acronym
11 Which among the following is an example for portmanteau__________________?
[A] Smog
[B] UNESCO
[C] Buzz
[D] Edit
Answer: Smog
🎯Dr Mukesh Kumar Pareek
🎯15 NET/3 JRF/2M.Phil
🎯Expert of Experts
🎯Call 9828402032 for best and highly Researched descriptive and objective type study material
12 The classification of vowels into close vowels and open vowels is based on ________________?
[A] The position of the lips
[B] The part of the tongue that is raised
[C] The height to which the tongue is raised
[D] All the above
Answer: The height to which the tongue is raised
13 The classification of vowels into high vowels and low vowels is based on ____________?
[A] The position of the lips
[B] The part of the tongue that is raised
[C] The height to which the tongue is raised
[D] All the above
Answer: The height to which the tongue is raised
14 The classification of vowels into front vowels and back vowels is based on ________________ ?
[A] The position of the lips
[B] The part of the tongue that is raised
[C] The height to which the tongue is raised
[D] All the above
Answer: The part of the tongue that is raised
15 On the basis of the criterion of the state of the tension of the tongue, vowels can be classified into______________?
[A] Round vowels & unrounded vowels
[B] Front vowels & back vowels
[C] High vowels & low vowels
[D] Tense vowels &lax vowels
Answer: Tense vowels &lax vowels
🎯Dr Mukesh Kumar Pareek
🎯15 NET/3 JRF/2M.Phil
🎯Expert of Experts
🎯Call 9828402032 for best and highly Researched descriptive and objective type study material

16 According to the part of the tongue that is raised, vowels can be classified into__________?
[A] Round vowels & unrounded vowels
[B] Front vowels & back vowels
[C] High vowels & low vowels
[D] Tense vowels &lax vowels
Answer: Front vowels & back vowels
17 Which among the following dimensions can the vowels in English be classified ?
[A] The position of the lips
[B] The part of the tongue that is raised
[C] The height to which the tongue is raised
[D] All the above
Answer: The position of the lips
18 The phonemes which do not occur in the same linguistic environment and which when occur so, do not bring about a change in meaning are said to be in __________?
[A] Complementary distribution
[B] Contrastive distribution
[C] Non__complementary distribution
[D] None of the above
Answer: Complementary distribution
19 The pronunciation of English practised by the educated people at the public schools came to be called____________?
[A] Standard English
[B] Received Pronunciation
[C] Standard pronunciation
[D] Recognized pronunciation
Answer: Received Pronunciation
🎯Dr Mukesh Kumar Pareek
🎯15 NET/3 JRF/2M.Phil
🎯Expert of Experts
🎯Call 9828402032 for best and highly Researched descriptive and objective type study material
20 The IPA came into existence in the year__________?
[A] 1889
[B] 1998
[C] 1989
[D] 1888
Answer: 1998
21 The word ‘examination’ is a ____________word?
[A] Monosyllabic
[B] Disyllabic
[C] Try syllabic
[D] Polysyllabic
Answer: Polysyllabic
22 The /k/ in ‘kill’ and ‘skill’ are ________________?
[A] Allophones
[B] Allomorphs
[C] Morpheme variants
[D] Minimal pairs
Answer: Allophones

23 The clear /l/ and the dark /l/ may be considered to be the ______________________of the same phoneme /l/?
[A] Allophones
[B] Allomorphs
[C] Morpheme variants
[D] Minimal pairs
Answer: Allophones
24 Which among the following are the main properties of grammar ?
[A] To account by its rules for the infinite sentences of a language
[B] To be explicit about the grammaticality of sentences
[C] To predict all and the only possible grammatical sentences of a language
[D] All the above
Answer: All the above
🎯Dr Mukesh Kumar Pareek
🎯15 NET/3 JRF/2M.Phil
🎯Expert of Experts
🎯Call 9828402032 for best and highly Researched descriptive and objective type study material

25 The theory of Transformational Generative Grammar is contained in ____________?
[A] Chomsky’s “Syntactic Structures”
[B] Chomsky’s “Aspects of the theory of Syntax”
[C] Leonard Bloomfield’s “Language”
[D] Both “a’ & “b”
Answer: Both “a’ & “b”
26 The two great linguists who have contributed much to frame the device of Immediate Constituent analysis are__________________?
[A] Leonard Bloomfield & Noam Chomsky
[B] Leonard Bloomfield & Max__Muller
[C] Max__Muller & Herman Gundert
[D] Edward Sapir & Ferdinand de Saussure
Answer: Leonard Bloomfield & Noam Chomsky
27 __________is a method of word formation whereby on or more syllables are removed from longer words ?
[A] Portmanteau
[B] Onomatopoeia
[C] Clipping
[D] Metanalysis
Answer: Clipping
28 The – s in ‘she sings well’ is ____________?
[A] An adjective forming morpheme
[B] Plural morpheme
[C] Possessive morpheme
[D] Morpheme signaling third person singular
Answer: Morpheme signaling third person singular
29 The –or in actor is_________________?
[A] An adjective forming morpheme
[B] Plural morpheme
[C] Possessive morpheme
[D] Noun forming morpheme
Answer: Noun forming morpheme
30 The –s in ‘john’s’ is __________?
[A] An adjective forming morpheme
[B] Plural morpheme
[C] Possessive morpheme
[D] Past morpheme
Answer: Plural morpheme
31 The –ish in the word ‘childish’ is ______________?
[A] An adjective forming morpheme
[B] Plural morpheme
[C] Possessive morpheme
[D] Past morpheme
Answer: An adjective forming morpheme
🎯Dr Mukesh Kumar Pareek
🎯15 NET/3 JRF/2M.Phil
🎯Expert of Experts
🎯Call 9828402032 for best and highly Researched descriptive and objective type study material

32 The final consonants /s/, /z/ and /iz/ in the words ‘cats’, ‘dogs’ and ‘boxes’ are instances of ______________?
[A] Allophones
[B] Allomorphs
[C] Minimal pairs
[D] None of the above
Answer: Allophones
33 The form ‘dog’ is a __________morphemE?
[A] A free morpheme
[B] Free variation
[C] Bound morpheme
[D] None of these
Answer: A free morpheme
34 A minimal meaningful unit in the grammatical system of a language is called__________?
[A] Syllable
[B] Phoneme
[C] Morpheme
[D] Allomorph
Answer: Morpheme
35 /m/ is a ______________consonant?
[A] Bilabial
[B] Bilabial__nasal
[C] Velar
[D] Glottal
Answer: Bilabial__nasal
36 How many types of phonetic transcriptions are generally followed ?
[A] Only one
[B] Two
[C] Innumerable
[D] None of the above
Answer: Two
37 The term________________refers to omissions of certain sounds, syllables or even words in continuous speech?
[A] Alliteration
[B] Assonance
[C] Elision
[D] None of the above
Answer: Elision
38 How many stressed are generally marked_____________?
[A] Only one
[B] Two
[C] Three
[D] Four
Answer: Two
39 ______________is the degree of force with which a sound of syllable is uttered ?
[A] Stress
[B] Pitch
[C] Intonation
[D] Juncture
Answer: Stress
40 ________________are also called secondary phonemes?
[A] Suprasegmentals
[B] Morphemes
[C] Allomorphs
[D] Allophones
Answer: Suprasegmentals
[A] Multisyllabic
[B] Disyllabic
[C] Try syllabic
[D] Polysyllabic
Answer: Multisyllabic
42 The final /n/ in the words ‘sudden’ and ‘mutton’ are __________________?
[A] Syllabic consonants
[B] Sibilants
[C] Suffixes
[D] None of the above
Answer: Syllabic consonants
43 Syllables in which the consonant functions as nucleus are called________?
[A] Syllabic consonants
[B] Sibilants
[C] Suffixes
[D] None of the above
Answer: Syllabic consonants
44 The word ‘bank’ in ‘on the banks on the river’ and ‘banks are financial institutions’ is called a____________?
[A] Allophones
[B] Homophones
[C] Homographs
[D] Homonyms
Answer: Homographs
🎯Dr Mukesh Kumar Pareek
🎯15 NET/3 JRF/2M.Phil
🎯Expert of Experts
🎯Call 9828402032 for best and highly Researched descriptive and objective type study material

45 ______________________is used to designate words pronounced differently though identically?
[A] Allophones
[B] Homophones
[C] Homographs
[D] Homonyms
Answer: Homonyms
46 The term ______________is used to designate words which are spelt differently but pronounced alike and which are different in meaning ?
[A] Allophones
[B] Homophones
[C] Homographs
[D] Homonyms
Answer: Homophones
47 The consonants /j/ and /w/ are called__________?
[A] Semi__vowels
[B] Laterals
[C] Sibilants
[D] Trills
Answer: Semi__vowels
🎯Dr Mukesh Kumar Pareek
🎯15 NET/3 JRF/2M.Phil
🎯Expert of Experts
🎯Call 9828402032 for best and highly Researched descriptive and objective type study material

48 How many nasal sounds are there in the English Language ?
[A] Two
[B] Three
[C] Four
[D] Five
Answer: Three
49 The ‘r’ in red is articulated as a______________?
[A] Trill
[B] Lateral
[C] Frictionless continuant
[D] Semi__vowel
Answer: Trill
50 The consonant /s/ is called ________ ?
[A] Sibilant
[B] Lateral
[C] Nasal
[D] Semi__vowel
Answer: Sibilant
51 /f/ and /v/ are called ?
[A] Plosives
[B] Affricates
[C] fricatives
[D] Trill
Answer: fricatives
52 The initial sound in ‘chair’ and ‘jam’ are examples for__________?
[A] Plosives
[B] Affricates
[C] fricatives
[D] Trill
Answer: Affricates
53 Which of the following patterns of intonation, is used to indicate that the speaker implies things which are not explicitly expressed____________?
[A] The falling
[B] The rising
[C] The fall__rise
[D] None of the above
Answer: The fall__rise
🎯Dr Mukesh Kumar Pareek
🎯15 NET/3 JRF/2M.Phil
🎯Expert of Experts
🎯Call 9828402032 for best and highly Researched descriptive and objective type study material

54 Which of the following patterns of intonation is used in polite requests________________?
[A] The falling
[B] The rising
[C] The fall__rise
[D] None of the above
Answer: The rising
55 Which of the following patterns of intonation is used in listing the items ?
[A] The falling
[B] The rising
[C] The fall__rise
[D] None of the above
Answer: The falling
56 Which of the following patterns of intonation is used in commands_____________?
[A] The falling
[B] The rising
[C] The fall__rise
[D] None of the above
Answer: The falling
57 Which of the following patterns of intonation is used in declarative sentences uttered as ordinary statements ?
[A] The falling
[B] The rising
[C] The fall__rise
[D] None of the above
Answer: The falling
58 The preceding sound influencing the following sound is an instance of __________assimilation?
[A] Progressive
[B] Regressive
[C] Reciprocal
[D] None of the above
Answer: Progressive
59 The two sounds influencing each other and combine to produce a third sound is an instance of ________________assimilation?
[A] Progressive
[B] regressive
[C] reciprocal
[D] None of the above
Answer: reciprocal
60 In the pronunciation of the word ‘ink’ the alveolar /n/ becoming a velar sound is an instance of ____________?
[A] Progressive
[B] Regressive
[C] Reciprocal
[D] None of the above
Answer: Regressive

61 The special features which affect speech sounds such as stress, pitch intonation and juncture are called ______________?
[A] Supra__segmental phonemes
[B] Secondary phonemes
[C] Prosodic features
[D] All the above
Answer: All the above
🎯Dr Mukesh Kumar Pareek
🎯15 NET/3 JRF/2M.Phil
🎯Expert of Experts
🎯Call 9828402032 for best and highly Researched descriptive and objective type study material

62 The initial sounds in the words ‘ship’, ‘church’ and ‘judge; are examples for__________?
[A] Palato__alveolar
[B] Palatal
[C] Velar
[D] Bilabial
Answer: Palato__alveolar
63 /f/and /v/ are______________?
[A] Dental
[B] Labio__dental
[C] Bilabial
[D] Alveolar
Answer: Labio__dental
64 ______________are sounds articulated in the glottis ?
[A] Glottal
[B] Velar
[C] Palatal
[D] None of the above
Answer: Glottal
65 __________are articulated by raising the front of the tongue towards the hard palate ?
[A] Post__alveolar
[B] Palate__alveolar
[C] Palatal
[D] Velar
Answer: Palatal
66 Sounds articulated by the tip of the tongue placed against the upper teeth are called___________________?
[A] Dental
[B] Labio__dental
[C] Bilabial
[D] Alveolar
Answer: Dental
67 Sounds articulated by two lips are called ____________?
[A] Dental
[B] Bilabial
[C] Labio__dental
[D] Alveolar
Answer: Bilabial
68 ________ is a unit of speech which is at a level higher than the speech sound or phoneme ?
[A] Syllable
[B] Stress
[C] Intonation
[D] Pitch
Answer: Syllable
69 ______________are words which differ only in one phoneme ?
[A] Diphthongs
[B] Triphthongs
[C] Semi__vowels
[D] Minimal pairs
Answer: Minimal pairs
70 ____________is a monosyllabic vowel combination of a diphthong and a the weak vowel?
[A] Triaphthong
[B] Triaphone
[C] Triphthong
[D] Triology
Answer: Triphthong
71 The study of meaning is called________?
[A] Phonology
[B] Morphology
[C] Syntax
[D] Semantics
Answer: Semantics
72 ______________is the scientific study of language ?
[A] Philology
[B] Phonology
[C] Phonetics
[D] linguistics
Answer: linguistics
73 Which among the following is an example for onomatopoeia ?
[A] Smog
[B] UNESCO
[C] Buzz
[D] edit
Answer: Buzz
74 Words composed of two or more elements that are identical or slightly different are called____________?
[A] Compounding
[B] Acronym
[C] Re__duplicates
[D] Conversion
Answer: Re__duplicates
75 Words such as ‘phone’ and ‘photo’ are instances of ____________?
[A] Compounding
[B] Portmanteau
[C] Derivation
[D] Clipping
Answer: Clipping
76 Words such as ‘black__leg’ and ‘flash__light’ are instances of ____________?
[A] Compounding
[B] Portmanteau
[C] Derivation
[D] Backformation
Answer: Compounding
🎯Dr Mukesh Kumar Pareek
🎯15 NET/3 JRF/2M.Phil
🎯Expert of Experts
🎯Call 9828402032 for best and highly Researched descriptive and objective type study material

No comments:

Post a Comment

Front Mutation or I -Mutation

What Is " I -Mutation" or Front Mutation? "Early in the history of English a rule called  i-Mutation  (or  i-Umlaut ) existed...