Friday, July 23, 2021

32 MCQS on Feminist Literary Theory and Women's Studies for NET English Literature

1.For which of the following reasons early feminist approaches to development have been criticised ?

(a) Only looking at women

(b) Not engaging with development agencies

(c) Having unrealistic aims

(d) Ignoring women’s roles in production

Code :
(1) (a), (b), (c), (d)
(2) (a), (b) and (c) only
(3) (a), (b) and (d) only
(4) (c) and (d) only
Answer: (a), (b) and (d) only

🎯Order best study material today and qualify NET JRF in the first attempt.
👉Call 9828402032

2.For which of the following reasons early feminist approaches to development have been criticised ?

(a) Only looking at women

(b) Not engaging with development agencies

(c) Having unrealistic aims

(d) Ignoring women’s roles in production

Code :
(1) (a), (b), (c), (d)
(2) (a), (b) and (c) only
(3) (a), (b) and (d) only
(4) (c) and (d) only
Answer: (a), (b) and (d) only

3.Which of the following are correct about third wave feminism ?

(a) Emphasis on Women’s Rights Movements

(b) Emergence of Intersectionality

(c) Focus on a more post-structuralist interpretation of Gender

(d) Change in Gender Stereotypes

Code :
(1) (a), (b), (c) and (d)
(2) (a), (b) and (c) only
(3) (b), (c) and (d) only
(4) (b) and (c) only

Answer: (b), (c) and (d) only

4.Which of the following are correct about third wave feminism ?

(a) Emphasis on Women’s Rights Movements

(b) Emergence of Intersectionality

(c) Focus on a more post-structuralist interpretation of Gender

(d) Change in Gender Stereotypes

Code :
(1) (a), (b), (c) and (d)
(2) (a), (b) and (c) only
(3) (b), (c) and (d) only
(4) (b) and (c) only

Answer: (b), (c) and (d) only

5.Which of the following are correct about third wave feminism ?

(a) Emphasis on Women’s Rights Movements

(b) Emergence of Intersectionality

(c) Focus on a more post-structuralist interpretation of Gender

(d) Change in Gender Stereotypes

Code :
(1) (a), (b), (c) and (d)
(2) (a), (b) and (c) only
(3) (b), (c) and (d) only
(4) (b) and (c) only
Answer: (b), (c) and (d) only

6.Which of the following are correct about third wave feminism ?

(a) Emphasis on Women’s Rights Movements

(b) Emergence of Intersectionality

(c) Focus on a more post-structuralist interpretation of Gender

(d) Change in Gender Stereotypes

Code :
(1) (a), (b), (c) and (d)
(2) (a), (b) and (c) only
(3) (b), (c) and (d) only
(4) (b) and (c) only
Answer: (b), (c) and (d) only
🎯Dr Mukesh Kumar Pareek
🎯15 NET/3 JRF/2M.Phil
🎯Expert of Experts
🎯Call 9828402032 for best and highly Researched descriptive and objective type study material

7.Which of the following are correct about third wave feminism ?

(a) Emphasis on Women’s Rights Movements

(b) Emergence of Intersectionality

(c) Focus on a more post-structuralist interpretation of Gender

(d) Change in Gender Stereotypes

Code :
(1) (a), (b), (c) and (d)
(2) (a), (b) and (c) only
(3) (b), (c) and (d) only
(4) (b) and (c) only
Answer: (b), (c) and (d) only
8.Which of the following are correct about third wave feminism ?

(a) Emphasis on Women’s Rights Movements

(b) Emergence of Intersectionality

(c) Focus on a more post-structuralist interpretation of Gender

(d) Change in Gender Stereotypes

Code :
(1) (a), (b), (c) and (d)
(2) (a), (b) and (c) only
(3) (b), (c) and (d) only
(4) (b) and (c) only
Answer: (b), (c) and (d) only
Dr Mukesh Kumar Pareek
🎯15 NET/3 JRF/2M.Phil
🎯Expert of Experts
🎯Call 9828402032 for best and highly Researched descriptive and objective type study material

9.Which of the following are correct about third wave feminism ?

(a) Emphasis on Women’s Rights Movements

(b) Emergence of Intersectionality

(c) Focus on a more post-structuralist interpretation of Gender

(d) Change in Gender Stereotypes

Code :
(1) (a), (b), (c) and (d)
(2) (a), (b) and (c) only
(3) (b), (c) and (d) only
(4) (b) and (c) only
Answer: (b), (c) and (d) only

10.Which of the following are correct about third wave feminism ?

(a) Emphasis on Women’s Rights Movements

(b) Emergence of Intersectionality

(c) Focus on a more post-structuralist interpretation of Gender

(d) Change in Gender Stereotypes

Code :
(1) (a), (b), (c) and (d)
(2) (a), (b) and (c) only
(3) (b), (c) and (d) only
(4) (b) and (c) only
Answer: (b), (c) and (d) only
🎯Dr Mukesh Kumar Pareek
🎯15 NET/3 JRF/2M.Phil
🎯Expert of Experts
🎯Call 9828402032 for best and highly Researched descriptive and objective type study material

11.Which of the following are correct about third wave feminism ?

(a) Emphasis on Women’s Rights Movements

(b) Emergence of Intersectionality

(c) Focus on a more post-structuralist interpretation of Gender

(d) Change in Gender Stereotypes

Code :
(1) (a), (b), (c) and (d)
(2) (a), (b) and (c) only
(3) (b), (c) and (d) only
(4) (b) and (c) only
Answer: (b), (c) and (d) only
🎯Dr Mukesh Kumar Pareek
🎯15 NET/3 JRF/2M.Phil
🎯Expert of Experts
🎯Call 9828402032 for best and highly Researched descriptive and objective type study material
12.Which of the following are correct about third wave feminism ?

(a) Emphasis on Women’s Rights Movements

(b) Emergence of Intersectionality

(c) Focus on a more post-structuralist interpretation of Gender

(d) Change in Gender Stereotypes

Code :
(1) (a), (b), (c) and (d)
(2) (a), (b) and (c) only
(3) (b), (c) and (d) only
(4) (b) and (c) only
Answer: (b), (c) and (d) only

13.Which of the following are correct about third wave feminism ?

(a) Emphasis on Women’s Rights Movements

(b) Emergence of Intersectionality

(c) Focus on a more post-structuralist interpretation of Gender

(d) Change in Gender Stereotypes

Code :
(1) (a), (b), (c) and (d)
(2) (a), (b) and (c) only
(3) (b), (c) and (d) only
(4) (b) and (c) only
Answer: (b), (c) and (d) only
🎯Dr Mukesh Kumar Pareek
🎯15 NET/3 JRF/2M.Phil
🎯Expert of Experts
🎯Call 9828402032 for best and highly Researched descriptive and objective type study material
14. Which of the following are correct about third wave feminism ?

(a) Emphasis on Women’s Rights Movements

(b) Emergence of Intersectionality

(c) Focus on a more post-structuralist interpretation of Gender

(d) Change in Gender Stereotypes

Code :
(1) (a), (b), (c) and (d)
(2) (a), (b) and (c) only
(3) (b), (c) and (d) only
(4) (b) and (c) only
Answer: (b), (c) and (d) only
🎯Dr Mukesh Kumar Pareek
🎯15 NET/3 JRF/2M.Phil
🎯Expert of Experts
🎯Call 9828402032 for best and highly Researched descriptive and objective type study material

15.Which of the following are correct about third wave feminism ?

(a) Emphasis on Women’s Rights Movements

(b) Emergence of Intersectionality

(c) Focus on a more post-structuralist interpretation of Gender

(d) Change in Gender Stereotypes

Code :
(1) (a), (b), (c) and (d)
(2) (a), (b) and (c) only
(3) (b), (c) and (d) only
(4) (b) and (c) only
Answer: (b), (c) and (d) only

16.Which of the following are correct about third wave feminism ?

(a) Emphasis on Women’s Rights Movements

(b) Emergence of Intersectionality

(c) Focus on a more post-structuralist interpretation of Gender

(d) Change in Gender Stereotypes

Code :
(1) (a), (b), (c) and (d)
(2) (a), (b) and (c) only
(3) (b), (c) and (d) only
(4) (b) and (c) only

Answer: (b), (c) and (d) only

🎯Dr Mukesh Kumar Pareek
🎯15 NET/3 JRF/2M.Phil
🎯Expert of Experts
🎯Call 9828402032 for best and highly Researched descriptive and objective type study material

17.Which of the following are correct about third wave feminism ?

(a) Emphasis on Women’s Rights Movements

(b) Emergence of Intersectionality

(c) Focus on a more post-structuralist interpretation of Gender

(d) Change in Gender Stereotypes

Code :
(1) (a), (b), (c) and (d)
(2) (a), (b) and (c) only
(3) (b), (c) and (d) only
(4) (b) and (c) only

Answer: (b), (c) and (d) only

🎯Dr Mukesh Kumar Pareek
🎯15 NET/3 JRF/2M.Phil
🎯Expert of Experts
🎯Call 9828402032 for best and highly Researched descriptive and objective type study material


18.Which of the following thinkers viewed that Gender inequality comes from early childhood experiences which lead men to behave themselves to be masculine and women to behave themselves feminine ?
(1) Nancy Chodorow
(2) Dorothy Dinnerstein
(3) Kate Millett
(4) Sigmund Freud

Answer: Sigmund Freud

19.Among the following feminists who present a vision of ‘a women strong in mind and body who is not a slave to her passion, her husband or her children’ ?
(1) Mary Wollstone Craft
(2) Mary Dally
(3) Harriet Taylor
(4) Margaret Fuller

Answer: Mary Wollstone Craft

20.Which of the following group is not associated with Queer Theory ?
(1) Gay
(2) Heterophobic
(3) Transgender
(4) Homophobic

Answer: Heterophobic

🎯Dr Mukesh Kumar Pareek
🎯15 NET/3 JRF/2M.Phil
🎯Expert of Experts
🎯Call 9828402032 for best and highly Researched descriptive and objective type study material


21.Who said ?

“The overthrow of mother right was the world historical defeat of the female sex. The man took command in the house also, the woman was degraded and reduced to servitude, she became the slave of his lust and a mere instrument for the production of his children.”

(1) Simone de Beauvoir
(2) Alison Jaggar
(3) Friederich Engels
(4) Clara Zetkin

Answer: Friederich Engels

22.Which of the following is a prominent ‘Subaltern’ thinker ?
(1) Anita Desai
(2) Gayatri Spivak
(3) Arundhati Roy
(4) Kamla Bhasin

Answer: Gayatri Spivak

23.Among the following who is not a woman environmentalist ?
(1) Wangari Muta Maathai
(2) Maria Cherkasova
(3) Rachel Carsen
(4) Mary Anderson

Answer: Mary Anderson
🎯Dr Mukesh Kumar Pareek
🎯15 NET/3 JRF/2M.Phil
🎯Expert of Experts
🎯Call 9828402032 for best and highly Researched descriptive and objective type study material
24.What is the title of the play translated into 48 languages and performed in over 140 countries written by American play-wright, performer and activist – Eve Enster ?
(1) A Daughter’s Geography
(2) Missexual Mystery
(3) Vaginal Monologues
(4) Dialectics of Sex

Answer: Vaginal Monologues

25.Among the following liberal feminist who had the view that “so long as a woman is permitted to enter and leave the labour market at will, she is fully liberated” ?
(1) J.S. Mill
(2) Harriet Taylor
(3) Betty Friedan
(4) Elizabeth Holtzman

Answer: J.S. Mill
🎯Dr Mukesh Kumar Pareek
🎯15 NET/3 JRF/2M.Phil
🎯Expert of Experts
🎯Call 9828402032 for best and highly Researched descriptive and objective type study material
26.Who started the Ladies Theosophical Society in India ?
(1) Rassundri Devi
(2) Swarnakumari Devi
(3) Pandita Ramabai
(4) Annie Besant

Answer: Swarnakumari Devi

27.Who said that men’s relationship with nature was predatory from the beginning and in his lust for power, man establishes a similar relationship with women who seemed to be like nature ?
(1) Maria Mies
(2) Simon de Beauvoir
(3) Medha Patkar
(4) Robin Morgan

Answer: Maria Mies
28.Who said that men’s relationship with nature was predatory from the beginning and in his lust for power, man establishes a similar relationship with women who seemed to be like nature ?
(1) Maria Mies
(2) Simon de Beauvoir
(3) Medha Patkar
(4) Robin Morgan

Answer: Maria Mies

29.Who said that men’s relationship with nature was predatory from the beginning and in his lust for power, man establishes a similar relationship with women who seemed to be like nature ?
(1) Maria Mies
(2) Simon de Beauvoir
(3) Medha Patkar
(4) Robin Morgan

Answer: Maria Mies
🎯Dr Mukesh Kumar Pareek
🎯15 NET/3 JRF/2M.Phil
🎯Expert of Experts
🎯Call 9828402032 for best and highly Researched descriptive and objective type study material
30.Who said that men’s relationship with nature was predatory from the beginning and in his lust for power, man establishes a similar relationship with women who seemed to be like nature ?
(1) Maria Mies
(2) Simon de Beauvoir
(3) Medha Patkar
(4) Robin Morgan

Answer: Maria Mies

31.Who said that men’s relationship with nature was predatory from the beginning and in his lust for power, man establishes a similar relationship with women who seemed to be like nature ?
(1) Maria Mies
(2) Simon de Beauvoir
(3) Medha Patkar
(4) Robin Morgan

Answer: Maria Mies

32.Who said that men’s relationship with nature was predatory from the beginning and in his lust for power, man establishes a similar relationship with women who seemed to be like nature ?
(1) Maria Mies
(2) Simon de Beauvoir
(3) Medha Patkar
(4) Robin Morgan

Answer: Maria Mies

33.Who said that men’s relationship with nature was predatory from the beginning and in his lust for power, man establishes a similar relationship with women who seemed to be like nature ?
(1) Maria Mies
(2) Simon de Beauvoir
(3) Medha Patkar
(4) Robin Morgan

Answer: Maria Mies
🎯Dr Mukesh Kumar Pareek
🎯15 NET/3 JRF/2M.Phil
🎯Expert of Experts
🎯Call 9828402032 for best and highly Researched descriptive and objective type study material

No comments:

Post a Comment

Front Mutation or I -Mutation

What Is " I -Mutation" or Front Mutation? "Early in the history of English a rule called  i-Mutation  (or  i-Umlaut ) existed...